Foroffentlighedsfase for etablering af solenergianlæg ved Aalbæk
Frederikshavn Kommune arbejder med planer om at placere et større solcelleanlæg ved Aalbæk. DN lokalafdeling i Frederikshavn/Læsø har sendt sine bemærkninger til kommunen. Vi mener at det er positivt med tiltag der bidrager til omstilling mod grøn energi. Desværre ligger det foreslåede anlæg ret naturnært, vi så hellere at så markant et anlæg blev placeret i et industriområde. Men vi har valgt at støtte forslaget og dermed lægge mest vægt på miljøfordelene ved forslaget. Se vores brev nedenfor.
DN Frederikshavn/Læsø E-mail: frederikshavn@dn.dk">frederikshavn@dn.dk Formand: Eigil Torp Olesen Langthjemvej 10 9900 Frederikshavn Telefon: 29118698 E-mail: torpolesen@gmail.com">torpolesen@gmail.com |
|
|
|
Frederikshavn Kommune 24.10.2018
Center for Teknik og Miljø
Rådhus Allé 100
9900 Frederikshavn
Bemærkninger fra Danmarks Naturfredningsforening til Frederikshavn Kommunes debatoplæg til solcelleanlæg ved Ålbæk (sagsnr. GEO-2018-00196).
Ansøgningen om et solcelleanlæg ved Ålbæk kommer på et tidspunkt, hvor der som aldrig nogensinde tidligere er fokus på nødvendigheden af en radikal grøn energiomstilling her og nu, og det må derfor som udgangspunkt hilses velkomment. På den anden side bliver energianlæggene hele tiden større og dermed vanskeligere at indpasse i landskabet, og nærværende projekt er absolut ingen undtagelse. Der er en række bindinger på projektområdet, som har med natur, landskab og rekreative værdier at gøre, og som må vejes op imod de energi- og klimamæssige fordele.
På minussiden skal anføres følgende: Arealerne ligger i kystnærhedszonen, hvor der skal være gode begrundelser for at kunne etablere større tekniske anlæg. Der angives en meget høj solindstråling som et af argumenterne for den ønskede lokalisering, men for troværdighedens skyld bør der være tilgængelig dokumentation for påstanden.
I kommuneplanen er området udpeget som område til flersidig anvendelse, hvor der skal tages hensyn til natur, landskab og rekreative værdier. Desuden indgår området i udpegningen af særlig værdifulde landskaber, hvilket ikke fremgår af debatoplægget. Denne retningslinie i kommuneplanen skal sikre, at oplevelsen af landskaberne ikke forringes. Derfor vil vi tillægge det stor vægt, at man, hvis anlægget etableres, vælger den visuelt mildeste løsning, dvs. en opstilling på faste stativer, som giver en max. højde på 2½ m.
Vi vil også anmode om, at der gøres rede for evt. risiko for lydgener, som en nærliggende grundejerforening har rejst frygt for, samt at der foretages en grundig visualisering af projektet, set fra relevante fikspunkter.
I projektområdet ligger to små §3-beskyttede naturarealer (hede), som naturligvis ikke må berøres af anlægget. De to arealer ligger omgivet af et træbevokset område, som potentielt kunne være beskyttelsesværdigt. Dette areal bør derfor undersøges med henblik på §3-registrering, hvis det viser sig, at de normale kriterier er opfyldt.
På plussiden står naturligvis, at vores viden om klimaforandringerne, og i særlig grad den seneste rapport fra FN’s klimapanel, gør det klart, at det er i dag og ikke i morgen der skal handles, hvis vi skal gøre os noget håb om at afværge uoverskuelige konsekvenser for de kommende generationer. Set i det lys er det Danmarks Naturfredningsforenings foreløbige konklusion, at med passende varetagelse af ovennævnte natur- og landskabshensyn vil projektet kunne være et væsentligt og konstruktivt bidrag til vores fossilfrie fremtid.
Med venlig hilsen
Danmarks Naturfredningsforening
Frederikshavn/Læsø afdeling
Eigil Torp Olesen
formand
.